Wet toekomst pensioenen: wat gaat er veranderen?

Vanaf 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen aangenomen. Op die datum start de overgangsfase van enkele jaren waarin werknemers en werkgevers afspraken met elkaar maken over het aanpassen van hun pensioenregeling. Daarna gaan de pensioenuitvoerders deze afspraken uitvoeren.


Waarom wordt het pensioenstelsel veranderd?

Deze nieuwe wet heeft 3 doelen: een aanvullend pensioen dat sneller stijgt, een persoonlijkere en duidelijkere pensioenopbouw en een pensioenstelsel dat beter aansluit bij het feit dat mensen tegenwoordig niet meer 40 jaar bij één baas werken.


Wat zijn de grootste veranderingen?

De voorbije jaren zijn de meeste pensioenen vrijwel onveranderd gebleven. Met het nieuwe pensioenstelsel hebben pensioenuitvoerders de mogelijkheid om de rendementen van hun beleggingen sneller in te zetten voor het verhogen van de pensioenuitkeringen. Aan de andere kant geldt ook dat bij tegenvallende resultaten de pensioenen kunnen worden verlaagd. De recent ingevoerde pensioenwet zorgt er echter wel voor dat er buffers zijn ingesteld om dergelijke schommelingen zoveel mogelijk op te vangen.


De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd. Jouw pensioen is voortaan alle premie die is betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.


De nieuwe pensioenwet zorgt er ook voor dat het duidelijker en persoonlijker wordt hoeveel pensioen er is opgebouwd.

Volgens kenners is één van de knelpunten de overgang van bestaande deelnemers van premieregelingen.

Een bijkomende verandering is dat de premie die werknemers op elke leeftijd betalen, direct ten goede komt aan hun eigen pensioenopbouw. In het voorgaande systeem werd het grootste deel van het pensioen pas aan het einde van de loopbaan opgebouwd, wat resulteerde in een impliciete subsidie van jong naar oud. Dit leidde tot aanzienlijke gevolgen bij het switchen van baan of bij werkloosheid aan het einde van de carrière. De nieuwe wet sluit beter aan bij de huidige tijd waarin mensen niet meer gedurende 40 jaar bij dezelfde werkgever blijven.


Wat zijn nu de belangrijkste punten van dit nieuwe stelsel?

  • Het wordt eenvoudiger en persoonlijker. Je kan zelf meer de regie nemen over je pensioen. Al blijft het verstandig je daar goed over te laten informeren!
  • Het nieuwe pensioen is volgens minister Schouten en de FNV voorzitter een toekomstbestendig en eerlijk stelsel, door de sociale functie die behouden blijft vanuit het oude stelsel.

Waar moeten we alert op blijven?

Volgens kenners is één van de knelpunten de overgang van bestaande deelnemers van premieregelingen. Er moet steeds per geval bekeken worden wat de beste oplossing is. Persoonlijk advies over een pensioenregeling voor jouw medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact op met onze pensioenadviseurs. 

Jouw pensioen is voortaan alle premie die is betaald, plus het rendement dat dit geld heeft opgeleverd.