Bedrijfsongeval... en dan?

Als ondernemer heb je vele verantwoordelijkheden. De meest uitdagende verantwoordelijkheid is de zorg voor je werknemers; zij moeten kunnen werken in een gezonde en veilige omgeving. Die verantwoordelijkheid en de daarmee gepaard gaande aansprakelijkheid gaat ver. Wat als je werknemer letsel oploopt of veroorzaakt aan een derde? Ben je dan als werkgever verantwoordelijk?


Aansprakelijkheid

Als algemene stelregel geldt dat je als werkgever aansprakelijk bent voor het letsel dat je werknemer oploopt of veroorzaakt aan derden tijdens werktijd. Mogelijk ook als je als werkgever helemaal niet verantwoordelijk bent voor het ongeval. Hoe zit dat?


Verschil tussen schuld- en risico aansprakelijkheid

Het recht maakt onderscheid tussen schuld aansprakelijkheid en risico aansprakelijkheid. Voor schuld aansprakelijkheid moet een verwijt kunnen worden gemaakt aan jou als werkgever. Risico aansprakelijkheid is de aansprakelijkheid op grond van zorgplicht. Als werkgever ben je in dat geval niet verantwoordelijk te houden voor het ongeval, maar bepaalt het recht dat je wel moet uitkeren.


Let op! Risicoaansprakelijkheid is ook van toepassing op een bedrijfsuitje: je bent dan niet aan het werk, maar er is wel een verband met het werk. 

En wat als werknemer blaam treft?

Een werknemer kan alleen aansprakelijk gehouden worden bij opzet of bewuste roekeloosheid. Dat betekent dat hij vóór het ongeval een bewust risico nam. De bewijslast ligt bij de werkgever. Uiteindelijk beslist de rechter of het ongeluk veroorzaak is door opzet of bewust roekeloos gedrag.


En hoe zit het met schade bij niet-werknemers?

De aansprakelijkheid van de werkgever kan ook gelden voor niet-werknemers die bij je werken. Denk hierbij aan uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs. Relevant is of die persoon zich in een vergelijkbare positie bevindt ten opzichte van de werknemers.


Werkgeversaansprakelijkheid ten opzichte van uitgeleende werknemers

In de wet is bepaald dat zowel de uitlener als de inlener hoofdelijk aansprakelijk gehouden kunnen worden. In de praktijk zie je dat er vaak eerst gekeken wordt naar de aansprakelijkheid van de inlener en vervolgens naar die van de uitlener.


Belangrijk is dat je als uitlener en inlener goede afspraken maakt en vastlegt over veiligheidsmaatregelen en het vergoeden van schade die is opgelopen door het uitoefenen van de werkzaamheden.

Schade tijdens woon-werkverkeer

Als werkgever ben je risicoaansprakelijk voor de schade die je werknemer oploopt tijdens woon- werkverkeer. Je hebt de verantwoordelijkheid om er voor te zorgen dat je werknemer op de weg goed verzekerd is. Het maakt hierbij niet uit of je werknemer rijdt in de eigen auto of auto van de zaak.

Je werknemer kan zowel de materiële- als immateriële schade vorderen.

Is een derde partij aansprakelijk voor de schade van je werknemer, dan zal de aansprakelijkheidsverzekering van deze partij in principe zorg dragen voor de schadeafwikkeling.

Wist je overigens dat je als werkgever in dat geval een rechtstreeks vorderingsrecht hebt op de veroorzakende partij voor wat betreft de nettoloonschade en de re-integratiekosten?

Arbowet

Voorkomen is beter dan genezen. Als werkgever zit je niet te wachten op het gedoe van een aansprakelijkstelling. Je bent ten slotte het liefst aan het ondernemen. De kans op schade beperken doe je door je risico's te analyseren en te zorgen voor veilige en gezonde werkomstandigheden. Als werkgever ben je verplicht ervoor te zorgen dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent, staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling.

De Arbowet is een kaderwet. Hierin staan algemene bepalingen en richtlijnen voor het arbobeleid in je organisatie. Je hebt zelf de mogelijkheid om te bepalen hoe je invulling geeft aan dit beleid.

Welke schadevergoeding kan een werknemer eisen?

Ben je als werkgever (risico) aansprakelijk voor de door je werknemer geleden schade, dan kan je werknemer onder andere de volgende schade claimen:

• gederfde inkomsten (indien geen loondoorbetaling plaatsvindt)

• ziektekosten

• beschadiging van goederen, zoals een auto of kleding

• kosten voor aanpassen van de woning, huishoudelijke hulp etc.

• immateriële schade.


Verzekeren?

Verzeker alleen die schade die je als werkgever niet kunt dragen. Letselschade is een schade die je “moet” verzekeren. Zo’n schade kan oplopen in de miljoenen. Een goede verzekering is dan cruciaal.


Laat je hierover goed informeren! Wij helpen je hier graag verder mee. 

Letselschade is een schade die je “moet” verzekeren. Zo’n schade kan oplopen in de miljoenen. Een goede verzekering is dan cruciaal.