Hoe bescherm ik mijn onderneming tegen cybercriminaliteit?

Je pand, inventaris en voorraad verzekeren voor brand en inbraak. Heel gewoon eigenlijk, ieder bedrijf doet dat. Echter, zijn dit allang niet meer de grootste risicofactoren voor de continuïteit van jouw bedrijf. Anno 2021 is dat vooral het risico op een cyberaanval. Schade door deze ‘moderne criminaliteit’ neemt een enorme vlucht de afgelopen jaren. Gertjan van den Hoek, adviseur verzekeringen, geeft je tips.


Aansprakelijkheid bestuurders?!

Naast al het ongemak voor alle betrokkenen, kan een cyberincident in het ergste geval ook nog eens leiden tot claims tegen de bestuurders. Van bestuurders wordt steeds meer verwacht dat zij meegaan met de tijd en bijkomende digitalisering. Ook zien we steeds vaker discussies ontstaan over cyber-gerelateerde claims tegen bestuurders. Centrale vraag daarbij is dan in hoeverre een bestuurder op de hoogte dient te zijn van IT-technische vraagstukken die spelen in de onderneming? En misschien wel interessanter: wanneer kan het verwaarlozen van IT-problematiek leiden tot aansprakelijkheid van de bestuurder?


Wake Up!

Bij CMC vinden we dat cyberrisico’s een prominente rol moet hebben bij de bestuurders van een bedrijf, hoe groot of hoe klein een bedrijf ook is. Daarom heeft CMC in samenwerking met Zurich een verzekering ontwikkeld die cyberrisico’s in combinatie met bestuurdersaansprakelijkheid dekt. Het is nu echt tijd om wakker te worden! Daarom noemen we ons product ook de Wake Up!.


Maar niet alleen het verzekeren is belangrijk! Dat is dan ook de reden dat onze verzekering niet alleen tijdens een cyberincident de beste ondersteuning biedt, maar ook ervoor én erna.

Wat kun je zelf doen tegen cybercriminaliteit?


1. Zorg voor bewustwording bij medewerkers

Maak al je medewerkers bewust van de gevaren en stel beveiligingsprocedures en protocollen in. Denk daarbij aan instructies over hoe om te gaan met persoonsgegevens, inlogcodes en pincodes, verdachte e-mails, online betalingen en back-ups.


2. Maak back-ups

Maak regelmatig back-ups van jouw belangrijkste softwareprogramma’s (zoals Windows), jouw beveiligingssoftware en data, zodat je na een cyberaanval sneller weer aan het werk kunt.


3. Moderne netwerkapparatuur

Maak gebruik van moderne en professionele netwerkapparatuur. Probeer consumentenapparatuur te vermijden.


4. Denk ook aan gevaren buiten het bedrijfsnetwerk

Smartphones, laptops, usb-sticks en generieke usb-portals zijn met name vatbaar voor besmettingen buiten het bedrijfsnetwerk. Zorg er ook voor dat deze beschermd zijn.


5. Vertrouw niet blind op opslagdiensten

Wees ervan bewust dat websites en diensten waarbij bestanden opgeslagen of verzonden kunnen worden, zoals WeTransfer en Dropbox, ook gehackt kunnen worden.

Gertjan van den Hoek geeft antwoord

Lees hier alles over de Wake Up!